Leírás
Besztercei szilvafa
A Besztercei szilva az egyik legismertebb és legkedveltebb szilvafajta Közép-Európában, különösen Magyarországon. Régi, tradicionális fajta, amelyet kiváló ízű, sokoldalúan felhasználható gyümölcse és megbízhatósága miatt évszázadok óta termesztenek.
Főbb jellemzők:
- Fa jellege: Közepes vagy kisméretű fa, amelynek koronája kissé szabálytalan, gömbölyded vagy szélesen kúpos formájú. Ágai vékonyak, lehajlók, különösen a termés súlya alatt.
- Növekedési erély: Közepesen erős növekedésű, kisebb kertekbe is jól illeszkedik.
- Virágzás: Korán virágzó fajta, a tavasz első hírnökei között van. Virágai fehérek, illatosak, és bőségesen jelennek meg.
Gyümölcs jellemzői:
- Méret: Közepes méretű (20–30 g), hosszúkás, kissé ovális alakú.
- Héj: Mély liláskék, amelyet hamvas réteg borít. Érett állapotban könnyen leválik a gyümölcshúsról.
- Hús: Sárgás-zöldes, lédús, szilárd állagú, rendkívül aromás és ízletes. Édes, enyhén savas ízű. Könnyen leválik a magról.
- Felhasználás: Friss fogyasztásra, szárításra (aszalt szilva), lekvárhoz, süteményekhez és pálinkához is kiváló.
Érési idő:
- Szezon: Szeptember elején érik, de egyes területeken akár szeptember közepéig is elhúzódhat az érési idő. A gyümölcs a fán sokáig tartható, anélkül hogy romlana.
Környezeti igények:
- Fényigény: Teljes napfényes helyen érzi magát a legjobban, ahol a gyümölcsök megfelelően beérnek.
- Talajigény: Jól alkalmazkodik a különböző talajtípusokhoz, de a mélyrétegű, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajt kedveli.
- Vízigény: Közepes vízigényű, száraz időszakokban öntözést igényel a jobb terméshozam érdekében.
- Télállóság: Kiváló fagytűrő, ezért a hidegebb klímájú területeken is termeszthető.
Előnyei:
- Rendkívül ízletes gyümölcs: Édes-savanykás zamatú, sokoldalúan felhasználható termést ad.
- Hagyományos fajta: Jól bevált, hosszú ideje termesztett, megbízható termőképességű.
- Télállóság: Nagyon ellenálló a hideg időjárással szemben.
- Hosszan tárolható: A gyümölcs frissen és feldolgozva is tartós.