Szilvafa – Ageni ( Azseni )

9.500 Ft

Ageni ( Azseni ) szilvafa

Az Ageni szilvafa egy történelmi jelentőségű, kiváló minőségű gyümölcsöt adó fajta, amely elsősorban aszalványként vált világszerte ismertté. Édes, aromás gyümölcsei és kiváló alkalmazkodóképessége miatt kedvelt választás. Kezdő és tapasztalt kertészek számára is ideális, különösen, ha a cél az ízletes aszalt szilva vagy magas beltartalmú gyümölcs termesztése.

Méret: 9,5l-es konténer, 150-175 cm

Szállítás: Április 1-től

12 készleten

Kategória:

Leírás

Ageni ( Azseni ) szilvafa

Az Ageni (vagy más néven Azseni) szilvafa egy kiváló, ősi múlttal rendelkező szilvafajta, amelyet eredetileg Franciaország délnyugati részén, Agen város környékén kezdtek el termeszteni. A fajta híres rendkívül édes gyümölcseiről, amelyeket főként aszalásra használnak, és amely a világ egyik legismertebb aszalt szilvatermékévé vált. A fajta ízletes gyümölcsei és magas cukortartalma miatt ma is népszerű választás mind kiskertekben, mind nagyüzemi termesztésben.

Főbb jellemzők:

  • Fa növekedése: Középerős vagy erős növekedésű, szétterülő koronát nevel. A fa hosszú élettartamú és bőven terem, ha megfelelően gondozzák.
  • Virágzás: Középkései virágzású, ami azt jelenti, hogy kevésbé érzékeny a késő tavaszi fagyokra. Részben öntermékeny, de a jobb terméshozam érdekében érdemes porzófajtát ültetni mellé (pl. Stanley vagy President).
  • Érési idő: Késői érésű fajta, gyümölcsei általában augusztus végétől szeptember közepéig szedhetők.

Gyümölcs jellemzői:

  • Méret: Közepes méretű, néha kisebb, mint a modern szilvafajtáké, de rendkívül sűrű húsú és magas beltartalmi értékű.
  • Forma: Hosszúkás-ovális alakú, klasszikus szilvaforma.
  • Héj: Mélylila vagy sötétkék, vastag viaszréteggel borítva, amely természetes védelmet nyújt a gyümölcsnek és elősegíti az eltarthatóságot.
  • Hús: Sárgás, rendkívül édes, intenzíven ízes, muskotályos aromával. Magvaváló, ami különösen előnyös feldolgozás során.
  • Felhasználás: Főként aszalásra termesztik, de friss fogyasztásra, lekvárkészítésre és süteményekhez is kiváló. Magas cukortartalma miatt kiváló pálinkaalapanyag.

Ellenállóság és gondozás:

  • Betegségekkel szembeni ellenállóság: Átlagos ellenállóságot mutat a szilvafák leggyakoribb betegségeivel szemben, de a monília és a levélbetegségek elleni megelőző védekezés ajánlott.
  • Fagyállóság: Kiváló fagytűréssel rendelkezik, ezért hidegebb éghajlaton is termeszthető.
  • Kártevők: A gyümölcsmolyokra és levéltetvekre mérsékelten érzékeny, ezért rendszeres növényvédelem javasolt.

Gondozási igények:

  • Talajigény: Kedveli a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajokat. A túlzottan nedves vagy pangó vizes területek károsíthatják a gyökerét.
  • Napfényigény: Napos, meleg fekvésű helyeken érzi magát a legjobban, ahol a gyümölcsök édesebbé és ízletesebbé válnak.
  • Metszés: Az éves metszés elengedhetetlen a korona megfelelő átszellőzéséhez és az optimális terméshozam fenntartásához.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Szilvafa – Ageni ( Azseni )” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük