Leírás
Capsicum chinense ‘Trinidad Moruga Scorpion’ – Scorpion chilipaprika
Scorpion chilipaprika – az egyik legcsípősebb a világon
Ez a paprika nem véletlenül kapta a „Scorpion” (skorpió) nevet: ereje szinte „beleharap” a nyelvbe. A Trinidad Moruga Scorpion a Karib-térségből származik, és egy időben a világ legerősebb paprikájaként tartották számon. Hatalmas csípőssége mellett meglepően gyümölcsös, komplex aromával is rendelkezik, ami különleges kulináris alapanyaggá teszi – de kizárólag óvatos használatra!
Főbb jellemzők:
-
Faj: Capsicum chinense
-
Növekedés: bokros, 80–120 cm magas növény
-
Termés: 4–6 cm-es, dudoros, skorpiófarokra emlékeztető végződéssel
-
Szín: zöldből érés közben élénkpirosra vált
-
Csípősség: 1 200 000 – 2 000 000 SHU (!), extrém erős
-
Ízvilág: gyümölcsös, citrusos, füstös jegyekkel
-
Termésérés: júliustól őszig, hosszan elhúzódó
Környezeti igények:
-
Fény: teljes napsütést igényel
-
Hőmérséklet: meleg- és hőkedvelő, 20–30 °C között fejlődik optimálisan
-
Talaj: laza, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag közeg
-
Vízigény: közepes, a pangó vizet nem viseli el
-
Télállóság: nem télálló, meleg helyen teleltethető
Gondozás:
-
Napfényes, szélvédett helyre ültessük
-
Rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel
-
Hetente érdemes tápoldatozni a virágzási és terméshozási időszakban
-
Meleg klímán szabadföldbe is ültethető, de fóliasátorban bővebb termést hoz
-
Kesztyű használata ajánlott a termés szedéséhez és feldolgozásához
Felhasználás:
-
Extrém csípős chili szószok, pácok, chili porok készítéséhez
-
Kulináris kihívások kedvence – csak nagyon kis mennyiségben fogyasztható
-
Tartósítva (szárítva, fagyasztva vagy savanyítva) is jól tárolható
-
Dísznövényként is izgalmas megjelenésű