Capsicum chinense ‘Carolina Reaper’ – Carolina Reaper chilipaprika

2.490 Ft

Capsicum chinense ‘Carolina Reaper’ – Carolina Reaper chilipaprika

A Carolina Reaper a chilikirály: megdöbbentő erejű, mégis gazdag aromájú paprika, amely minden gyűjtő és ínyenc számára különleges élményt nyújt – de csak óvatosan! Csak hozzáértőknek és bátraknak ajánlott a termesztése és fogyasztása.

Elfogyott

Leírás

Capsicum chinense ‘Carolina Reaper’ – Carolina Reaper chilipaprika

A világ egyik legerősebb chilipaprikája – nem kezdőknek!

A Carolina Reaper hosszú ideig hivatalosan is a világ legerősebb chilipaprikájaként szerepelt a Guinness Rekordok Könyvében. Ez a dél-karolinai nemesítésű hibrid paprika nemcsak extrém erejéről híres, hanem meglepően édes, gyümölcsös aromájáról is – persze, csak ha túléljük az első harapást! Látványos termései, skorpiófarokszerű csúcsa és lenyűgöző csípőssége miatt a chilikedvelők szent grálja.

Főbb jellemzők:

  • Faj: Capsicum chinense

  • Növekedés: bokros, 100–150 cm magas

  • Termés: 3–5 cm átmérőjű, rücskös, csúcsán hegyes, „skorpiófarokkal”

  • Szín: érés során zöldből élénkpirosra vált

  • Csípősség: átlagosan 1 500 000 SHU, de elérheti a 2 200 000 SHU-t is

  • Íz: édes, gyümölcsös, enyhén füstös jegyekkel

  • Terméshozás: közepesen bőtermő, hosszú tenyészidejű

Környezeti igények:

  • Fény: teljes napfényt igényel

  • Hőmérséklet: meleg- és hőkedvelő, 22–30 °C az ideális

  • Talaj: jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talaj

  • Vízigény: mérsékelt, de folyamatos nedvességet igényel

  • Télállóság: nem télálló, teleltetésre meleg, világos hely szükséges

Gondozás:

  • Védett, napos helyen fejlődik a legjobban

  • Rendszeres tápoldatozást igényel virágzás és terméshozás idején

  • Ne hagyjuk kiszáradni, de a pangó vizet kerüljük

  • Kesztyűvel történő kezelés erősen ajánlott – már a termések érintése is irritálhat

  • Magvetést már kora tavasszal kezdjük, mert hosszú tenyészidő jellemzi

Felhasználás:

  • Extrém csípős szószok, chili porok és fűszerkeverékek készítéséhez

  • Kizárólag kis mennyiségben, óvatosan fogyasztható

  • Tartósítható szárítva, savanyítva, fagyasztva

  • Kiváló ajándék vagy „kihívás” paprika csípőségtűrő barátoknak

  • Dísznövényként is mutatós