đ¶ïž A chili vilĂĄga â CsĂpĆs Ă©lmĂ©ny a kerttĆl a konyhĂĄig
KevĂ©s olyan növĂ©ny van, ami egyszerre kĂ©pes szĂnt, Ăzt Ă©s izgalmat vinni az Ă©letĂŒnkbe â a chili pontosan ilyen. EzerarcĂș zöldsĂ©gfĂ©le, amely a vilĂĄg szinte minden tĂĄjĂĄn hĂłdĂt, a pikĂĄns Ăzek kedvelĆinek pedig egyenesen kötelezĆ darab a kertben Ă©s a tĂĄnyĂ©ron is. De honnan szĂĄrmazik, miĂ©rt csĂp, Ă©s hogyan nevelhetjĂŒk otthon sikerrel? NĂ©zzĂŒk meg közelebbrĆl!
đ„ Mi is az a chili?
A chili a paprika (Capsicum) nemzetsĂ©g csĂpĆs vĂĄltozata, melyet elsĆsorban a kapszaicin nevƱ vegyĂŒlet miatt szeretĂŒnk (vagy Ă©pp fĂ©lĂŒnk tĆle). Ez az anyag felel a csĂpĆs Ă©rzĂ©sĂ©rt â nem is Ăz, hanem hĆĂ©rzet, amit az idegvĂ©gzĆdĂ©sek közvetĂtenek az agyba.
A chili ĆshazĂĄja KözĂ©p- Ă©s DĂ©l-Amerika, de ma mĂĄr az egĂ©sz vilĂĄgon termesztik Ă©s hasznĂĄljĂĄk â fƱszerkĂ©nt, zöldsĂ©gkĂ©nt, sĆt dĂsznövĂ©nykĂ©nt is.
đ± A chilik fĆbb tĂpusai
A chiliknek több ezer fajtĂĄja ismert, de ezek öt fĆ fajtacsoportba sorolhatĂłk:
-
Capsicum annuum â a legismertebb faj, ide tartozik a Jalapeño, a Cayenne Ă©s a paprika is.
-
Capsicum chinense â extra csĂpĆs fajtĂĄk, mint a Habanero, a Trinidad Moruga Scorpion, vagy a Carolina Reaper.
-
Capsicum frutescens â pĂ©ldĂĄul a Tabasco paprika, amibĆl az azonos nevƱ szĂłsz is kĂ©szĂŒl.
-
Capsicum baccatum â dĂ©l-amerikai fajtĂĄk, gyakran gyĂŒmölcsös aromĂĄval.
-
Capsicum pubescens â ritka, hƱvösebb klĂmĂĄt is tƱrĆ tĂpus, vastag hĂșsĂș, lila magvakkal.
đ Hogyan termesszĂŒnk chilit otthon?
A chili gondozåsa nem ördöngösség, de néhåny fontos szabålyt érdemes betartani:
-
FĂ©nyigĂ©ny: A chilik igazi napimĂĄdĂłk â legalĂĄbb napi 6-8 Ăłra napfĂ©nyre van szĂŒksĂ©gĂŒk.
-
MelegkedvelĆk: 20â30 °C közötti hĆmĂ©rsĂ©klet az ideĂĄlis szĂĄmukra. A palĂĄntĂĄkat fagyveszĂ©ly utĂĄn lehet kiĂŒltetni.
-
TĂĄpanyag: JĂł minĆsĂ©gƱ, tĂĄpanyagban gazdag talaj Ă©s rendszeres trĂĄgyĂĄzĂĄs segĂti a termĂ©skĂ©pzĆdĂ©st.
-
ĂntözĂ©s: Egyenletesen nedves talajt igĂ©nyelnek, de kerĂŒljĂŒk a tĂșlöntözĂ©st.
-
FajtavĂĄlasztĂĄs: KezdĆknek ajĂĄnlott a Habanero, bĂĄtrabbaknak jöhet a Trinidad Moruga Scorpion vagy a Carolina Reaper.
đœïž A chili felhasznĂĄlĂĄsa
A chilit nem csak csĂpĆs paprikakĂ©nt ismerjĂŒk â valĂłdi gasztronĂłmiai kincs, amely:
-
Frissen vagy szĂĄrĂtva is hasznĂĄlhatĂł.
-
KivĂĄlĂł fƱszere leveseknek, szĂłszoknak, pörköltnek, sĂŒlteknek.
-
Erjesztve csĂpĆs szĂłsz kĂ©szĂŒl belĆle.
-
BĂĄtor konyhamƱvĂ©szek akĂĄr Ă©dessĂ©gekhez is adagoljĂĄk â pĂ©ldĂĄul csokolĂĄdĂ© mellĂ©.
-
GyĂłgyhatĂĄsa is ismert: serkenti az anyagcserĂ©t, javĂtja a vĂ©rkeringĂ©st Ă©s fertĆtlenĂtĆ hatĂĄsĂș.
đ§Ș MiĂ©rt csĂp Ă©s mennyire?
A chilik csĂpĆssĂ©gĂ©t a Scoville-skĂĄlĂĄn mĂ©rjĂŒk. A skĂĄla a kapszaicin koncentrĂĄciĂłjĂĄt mutatja Scoville-egysĂ©gben (SHU).
Példåk:
-
Kaliforniai paprika: 0 SHU
-
Jalapeño: 2 500â8 000 SHU
-
Habanero: 100 000â350 000 SHU
- Trinidad Moruga Scorpion: 1 200 000â2 000 000 SHU
-
Carolina Reaper: 1 500 000â2 200 000 SHU (!)
đ§Ą ĂsszegzĂ©s: MiĂ©rt Ă©rdemes chilit termeszteni?
-
VĂĄltozatos, izgalmas növĂ©ny â kezdĆk Ă©s profik is megtalĂĄljĂĄk a kihĂvĂĄst.
-
DĂsznövĂ©nykĂ©nt is mutatĂłs a kertben, balkonon.
-
KevĂ©s helyen is elfĂ©r â cserĂ©pben, lĂĄdĂĄban is nevelhetĆ.
-
FƱszerként és gyógynövényként is hasznos.
-
A sajĂĄt termesztĂ©sƱ chili Ăze összehasonlĂthatatlanul jobb!
Ha te is szeretnĂ©l belecsapni a csĂpĆs Ă©letĂ©rzĂ©sbe, nĂ©zz körĂŒl chili kĂnĂĄlatunkban:Chili â TƱz a kertben