Napi serkentő, melyet akár otthonában is nevelhet.

Napi serkentő

Hosszú utazás Afrikából a világ több vidékén át.

Legtöbbünk egyik legfontosabb reggeli szeánszának és napindítójának, a kávénak útja elég kacifántosan alakult a történelem során, mire mindennapjaink részévé vált.

A kávécserje, coffea arabica és robusta útja Afrikában kezdődött. Az etióp felvidék, Kaffa régióját lakók rájöttek arra, hogy a kávécserje bogyóinak élénkítő hatása, azok magvaira vezethető vissza. Ettől kezdve a bogyókat nem elrágták, hanem széttaposták a magokat, majd állati zsiradékkal keverték össze, hogy háborús időszakokban profitáljanak annak fehérjében gazdag, élénkítő hatásából. Mióta kultúrnövénnyé vált, elterjedt a világon, számos trópusi és szubtrópusi helyen termesztik, az úgynevezett kávéövben.
Örökzöld növény. Természetes élőhelyén kis fa, akár 15-18 m magasra is megnő, a termesztett helyeken azonban cserjévé nyírják, mivel így egyszerűbb szüretelni, s többet terem. A kávébabok a termések magvai, melyek kb. 1 évig érnek a kávécserjén. Ez idő alatt még nem alakul ki semmilyen különleges íz, ezt a bab majd csak a későbbi pörkölés során kapja meg. A kávécserje (Coffea arabica és Coffea robusta) virágai csak néhány óráig virágoznak, és jázmin illatuk van.

A bogyók sárgás vagy vöröses színeződése az érés jele. Ekkor kezdik a babokat kézzel szüretelni, mivel egy ágon érett és éretlen bogyók, sőt még virágok is találhatók, ezért aprólékos munkát igényel. A kávéfeldolgozókhoz a babok viszont már a bogyó védő héja nélkül érkeznek meg: a héj eltávolításakor a babok kinyerésének kétféle módja ismeretes. A száraz eljárási mód nagyon egyszerű: a bogyókat száradási céllal kiterítik a napra. Mihelyst a gyümölcshús víztartalma elszivárog, a hántológép megszabadítja a babot a bogyó maradék héjától. A nedves feldolgozás jóval körülményesebb és több időt is vesz igénybe. Éjszakára víztartályokba áztatják a babokat. Az érett bogyók felpuffadnak, majd összeesnek, míg az éretlen babok a vízfelszínén úszkálnak, és így másnap reggel könnyen leszedhetők. Az így megmaradt babok színe világoszöld, pörkölés után finom sav és teljes aroma jellemzi őket. Ennek a folyamatnak az eredménye a zöld színű kávébab, melyet mindezek után nagyság és súly szerint osztályoznak, majd útnak indítanak a szerte a világon megtalálható kávéfeldolgozókhoz. Innen pedig ezen manufaktúrák és feldolgozó cégeken keresztül hozzánk a fogyasztókhoz.

Amennyiben kedvet érez hozzá, könnyen nevelhet magának kávé saját növényt az ember. Kertészetekben is beszerezhető akár, de magvetéssel is szert tehetünk saját kávé cserjére.

Posted in Egészség-életmód.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük