Kokedama. Készítsünk mohagolyót!

Egy kis unaloműző rossz idő esetére – készítsünk mohagolyót!

Nemrégiben megjelent hazánkban is egy új trend a szobanövények dekorációs felhasználásánál. Szülőföldje Japán, az irányzat neve pedig Kokedama. Neve a “Koke” azaz moha, és a “dama” azaz labda vagy golyó szóösszetételből származik.
Lényege, hogy gyakorlatilag kiszabadítja a növényeket a virágcserepekből és nedvességet tárolni képes mohagolyóba helyezi. A mutatós gömböket függő díszként, vagy tálba állítva is elhelyezhetjük.

Mivel a moha nem kedveli a közvetlen napfényt és folyamatosan nedvesen kell tartani ezért a lakás azon részébe ideális, amit amúgy szobanövényeink kevésbé szeretnek. Kevésbé fényigényes és vízkedvelő növényekkel lehet sikeres a próbálkozásunk, de kiválóan alkalmas hagymás növények virágoztatására is.

Elkészítése egyszerű, az alábbiakra lesz szükségünk hozzá:
– moha
– kókuszrost vagy tőzeg
– virágföld
– zsinór vagy drót
és nem utolsó sorban a beleültetendő növény vagy virághagyma.

Keverjük össze a kókuszrostot vagy tőzeget 70-30% arányban a virágfölddel. Nedvesítsük be és kicsit gyúrjuk össze. Ezt a keveréket a növény gyökere vagy a hagyma köré osszuk el, formáljunk gömböt belőle. Ezután tekerjük be mohával, majd fogassuk össze a dróttal vagy zsinórral. Lehetőleg olyan kötözőt használjunk, ami a nedvesség hatására nem foszlik szét. Ha elkészült a laszti, helyezzük el a kívánt módon, ha függesztjük, kössünk rá erre alkalmas rögzítőket.
Locsolása egyszerű, hetente kétszer áztassuk be 5-10 percre, majd csöpögtessük le mielőtt visszakerül lakhelyére. (kép forrása: makeandmary)

Posted in Egészség-életmód.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük