Csodaszer a kertből. Gondolta volna?
Gardenstar.Hu | Kertészeti webáruház| Faiskola
Megannyi gyógyhatás egyenesen a kertből, vagy bármelyik zöldségestől… Mindennapjaink egyik legelterjedtebb zöldsége a paradicsom, amely tulajdonképpen – legalábbis botanikai jellemzőit tekintve – nem is zöldség, hanem gyümölcs.
A paradicsom őshazája Közép- és Dél-Amerika. Európában a 16. század végén ismerték meg: Spanyolországon, Portugálián és Itálián keresztül terjedt el. Ázsiába, Afrikába, Ausztráliába spanyol, portugál, ill. angol kereskedők vitték el a 17-18. században. Ma már az egész világon termesztik. Hazai források először 1649-ben Pozsonyban említik. Valószínűleg párhuzamosan olasz–német, ill. balkáni közvetítéssel terjedt el. Kezdetben dísznövény volt, az 1870-es években a dunakeszi kertészek voltak Magyarországon az első paradicsomtermelők.
Kevésbé ismert, hogy nem egynyári növény, mint ahogy hazánkban tartják (mint ahogy a paprika sem), trópusi hazájában évelő kúszónövény. Fajtától függően 40-260 centiméter magasra nő, átlagban 150 centiméter magas. Termése 1-100 dekagrammig változó nagyságú lehet.
Számos hasznos élettani hatása ismert, lássuk csak a teljesség igénye nélkül, mire is jó a rendeszeres fogyasztása…
A paradicsom rengeteg antioxidánst tartalmaz, így nem csoda, hogy mint csodanövény tett szert nagy népszerűségre a szépségiparban, hiszen öregedésgátló hatással bír, és védi a bőrt a káros UV-sugaraktól is.
A benne található kálium mennyiségnek köszönhetően hatékonyan csökkenti a vérnyomást, ám ehhez napi fogyasztása javallott.
A paradicsomban található likopin nemcsak a bőrre van kiváló hatással, de a rákmegelőzésben is segít, melyet akkor sem veszít el, ha nem nyersen, hanem főzve fogyasztjuk.
Magas A-vitamin tartalma miatt jótékony hatása van a látására és segít megelőzni a farkasvakság kialakulását.
Csökkenti a rossz koleszterint, és védi a szívet: a paradicsomban található likopinnak köszönhetően segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, és csökkenti a vér triglicerid szintjét.
Magas folsavtartalma miatt kismamáknak is ajánlott, magzatvédő hatása miatt. Ehhez azonban naponta kell fogyasztani.
Immunerősítő hatású, ugyanis egy pohár paradicsomlé fedezi a napi C-vitamin szükségleted 74%-át, és némi A-vitamint is tartalmaz, hatékonyan veszi fel a harcot a szabad gyökökkel szemben.
A paradicsom kitűnő vértisztító hatással bír, és védelmet nyújt a vérrögök kialakulása ellen.
Egy japán kutatás arra az is rámutat, hogy azok, akik gyakran esznek paradicsomot, kisebb eséllyel lesznek depressziósak.
A paradicsom fogyasztásával kapcsolatosan is érdemes kicsit elkalandozni a hagyományos magyar konyhában megszokott sablonoktól. Próbáljuk meg kiváló és pikáns fűszeres szószokként elkészíteni, ezeket akár téliesíthetjük is a kamránkban. Hideg zölséges levesekben, például mint a gazpacho, illetve a manapság divatos zöldséges smoothie vagy friisítő koktélok formájában. Kiváló lehet nasinak is, aszalványként, ropógósra szárítva. rengeteg jobbnál jobb recept lelhető fel a témában érdemes próbálkozni.
Ne legyünk tehát rest, akinek lehetősége van és kedvet érez a kertészkedéshez, tartson 1-2 tő paradicsomot otthon!
Amennyiben kipróbálná magát kertészként, talál néhány igazán érdekes és újfajta paradicsom vetőmagot webáruházunkban –>>.