Apró kék finomság – a mézbogyó

Gardenstar.Hu | Kertészeti webáruház| Faiskola

A mézbogyó

Hazánkban is egyre több helyen kapható ez a loncfélék családjába tartozó, kb 1,5 méter magasra növő cserje. A Távol-Keleten mindenfelé termesztik, különösen népszerű Japánban, ahol hasukappunak hívják.

A növény az enyhén savas talajon érzi jól magát, és akár a mínusz 40 Celsius-fokot is túléli, érdemes a mi klimatikus viszonyaink mellett nevelni. Hosszúkás, kék színű, édes, mézillatú gyümölcse nyár elején érik. Termését fogyaszthatjuk frissen, és elkészíthetjük befőttnek, esetleg aszalhatjuk későbbi fogyasztásra, vagy felhasználhatjuk sütemények, fagylaltok ízesítésére is, tehát gyakorlatilag felhasználásának csak képzeletünk szab határt. Japánban egyik fajtája annyira népszerű, hogy még fagylaltot is készítenek belőle. Táplálkozási értékét magas antioxidáns- és vitamintartalma adja.

Betegségei és kártevői nincsenek, talajjal és ápolással szemben nem igényes így termesztése egyszerű. Kedveli a félárnyékos, nedves helyet, itt megfelelően fogja érezni magát, így mint dísznövény is használható olyan helyen, amit más növények kevésbé kedvelnek. Látványos termései miatt díszbokornak is ültetik. Illatos virágát a méhek is kedvelik. Amennyiben kedveljük az extrább, hazánkban nem szokványos gyümölcstermőket, mindenképpen szerezzünk be egyet!

Posted in Egészség-életmód.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük