Gardenstar.Hu | Kertészeti webáruház| Faiskola
A cékla, más néven céklarépa, ritkábban vörös répa, régóta ismert salátanövény, és egyben az egyik legegészségesebb zöldségünk, bár sajnos méltatlanul alul értékelt napjainban.
A cékla a Földközi-tenger környékén őshonos, már i. e. 3000-ben ismerték. Magyarországon a 17. században vált ismertté. Lippai János a vörös, fehér és sárga változatát is leírta, a modern, étkezést szolgáló fajták a 19. és a 20. században terjedtek el.
Kimagasló az antioxidáns tartalma és mellette ásványi anyagokban is bővelkedik, sok vasat, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, emellett vitamin tartalma is kimagasló. Sokan csak savanyúság formájában fogyasztják, de kiváló grillezve húsok mellé köretnek, vagy salátába nyersen lereszelve, a frissen facsart céklalé pedig egyenesen kincset ér.
Néhány tipp, miért fogyasszunk céklát egészségünk megőrzése végett…
Vérnyomáscsökkentő hatása van. A céklalé hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentéséhez, és segíthet megelőzni a magas vérnyomás kialakulását. Egy kutatás rámutatott arra, hogy naponta 2-2,5 dl céklalé elfogyasztása akár több órára is kordában tarthatja problémás vérnyomásunkat.
Méregtelenít és zsírégető hatása van. A cékla erősíti a bélrendszert, a benne lévő betain pedig segíti a zsírok lebontásában. A cékla erős májtisztító hatással bír, a máj pedig az egyik legfontosabb szerv a méregtelenítéshez.
Növeli az állóképességet. A rendszeres céklafogyasztás növeli a vér nitráttartalmát, javítja a keringést, ennek következtében pedig javul a szövetek oxigénellátása.
Gyulladáscsökkentő hatása van és segít a rák megelőzésében. A cékla a betain tartalmának köszönhetően hatékony gyulladáscsökkentő is. Megvédi a sejteket, a belső szerveket, rendszeres fogyasztása betegség megelőző hatással is bír, Egyes kutatások szerint védelmet nyújt bizonyos rák fajták, a máj-, a vastagbél és a bőrrák ellen.
És a végére ejtsünk még pár szót arról is, hogy a cékla vetése és nevelése tulajdonképpen gyerekjáték, már pár négyzetméteren is sikeresen nevelhető. Otthoni kezdő kertészkedőknek is nyugodt szívvel ajánlhatjuk. Sőt, egy szezonban akár többször is vethető, ha már kifogytunk a készletekből.
Bár a köztudatban a cékla vörös, érdekességként megjegyeznénk, hogy nem feltétlenül, sőt! Húsának színe a fehértől, az aranyon és többszínűn át egészen a mélybordóig terjed, rengeteg változata ismert. Ha esetleg szeretne Ön is eldicsekedni szomszédainak egy egy különleges fajtával, próbálja ki! Ide kattintva webáruházunkban megrendelheti saját szivárványos cékla mix vetőmeg csomagját!
Tehát céklára fel!